Isnin, Oktober 11, 2010

Penat

Assalamualaikum... salam motivasi. Apa khabar? Pada masa catatan ini dibuat, ana tengah penat ni...
Mengemas bilik-bilik kuliah, mengangkut kerusi meja turun ke tingkat bawah. Berpeluh juga rasanya. Buat kerja macam buruh Indon pulak. Agaknya Mat Despatch dan PAR di pejabat-pejabat tu buat kerja macamni la agaknya. Dah la berat, berhabuk pula tu. Nak sapu sampah lagi, mop lagi.... penat..penat.

Tapi tak apa kerana ana penat memang buat kerja. Ada orang tak buat kerja pun boleh penat. Berjalan sikit pun dah penat. Naik tangga ke tingkat dua pun dah penat. Salah makan pun dah penat. Lambat makan pun penat. Tak makan lagilah penat. Banyak berfikir pun penat. Bersukan pun penat.

Cuma ana harap janganlah ada di kalangan kita yang mengumpat sampai penat. Mengata orang sampai penat. Membebel kepada suami sampai penat. Berleter kepada anak sampai penat. Berlepak hingga penat. Semua kepenatan ini sia-sia belaka. Bukan sahaja membuang masa tetapi turut menambah dosa.

Ana sangat hargai orang yang penat kerana hamil yang sah, penat kerana mengasuh dan mendidik anak, penat kerana menjaga rumahtangga, penat kerana mendidik anak murid dan penat kerana mencari rezeki untuk menyara keluarga. Semua kepenatan ini merupakan satu pengorbanan yang tidak sia-sia. Pengorbanan yang tulus ikhlas akan mendapat ganjaran pahala daripada Allah s.w.t.  Insya-Allah.

Alhamdulillah. Ana pun dah hilang penat. Sampai di sini dulu. Ana nak pergi jemput anak balik daripada sekolah. Jumpa lagi. Assamualaikum.

Tiada ulasan: