Selasa, Disember 06, 2011

Shahida Ikat Perut

Setelah kembalikan cek PTPTN, Shahida semakin terhimpit. Dengan RM50 seminggu wang saku yang ayahnya beri, Shahida terpaksa ikat perut. Itulah untuk makan, itulah untuk fotokopi dan itulah untuk segala-galanya di kampus. Makan nasi sekali sehari sudah menjadi kebiasaannya. Sekali-sekala Shahida berkongsi makan dengan room-mate. Apapun, sarapan pagi mesti diambil. Itulah pesanan ayahnya. Demi menjaga kesihatan, Shahida ambil madu dan roti sebagai alas perut. Jika tiada duit, Shahida hantar SMS kepada ayahnya minta duit.
Rakan-rakannya yang sudah dapat duit PTPTN bukan main senang hati. Joli sakanlah mereka. Tinggallah Shahida dan beberapa rakan bertudung labuh menunggu pinjaman tanpa riba. Bagi Shahida, inilah erti pengorbanan, inilah erti keperitan dalam perjuangan menegakkan kebenaran. Jika hendak dibandingkan dengan perjuangan pejuang-pejuang Islam terdahulu, tentulah ini hanyalah satu cebisan kecil daripada keperitan mereka.
Kepada sesiapa yang ingin membantu Shahida, bolehlah memberi sumbangan melalui akaun Bank Islam Malaysia Berhad bernombor 12065020086739
Kepada semua bakal penderma, motivasi5k ucapkan jutaan terima kasih.

Tiada ulasan: