Rabu, Februari 08, 2012

Maafkan ayah nak...ayah tak sengaja.

Itulah yang mampu diluahkan oleh seorang bapa yang tergilis kepala anak bongsunya ketika mengundur pacuan empat roda menyebabkan anaknya mati.Itulah antara tajuk utama akhbar Harian Metro hari ini. Siayah tekad tidak akan memaafkan dirinya sendiri di atas kejadian tersebut. Memang benar, ini satu takdir.. tetapi untuk menerima takdir itu tidaklah mudah. Hanya mereka yang beramal soleh sahaja mampu menghadapinya. Itulah kasihnya seorang ayah kepada anaknya. 
Namun berapa ramaikah ayah yang memohon maaf kepada anaknya kerana memberi makan dari sumber rezeki yang haram! Berapa ramaikah ayah yang memohon maaf kepada anaknya kerana membiayai pengajian anak di universiti dengan pinjaman riba! Apakah siayah nak tunggu anak mati baru nak memohon maaf!
Wahai para bapa! Sedarlah kalian bahawa anak-anak adalah amanah daripada Allah. Dipinjamkan kepada kita untuk dijaga dengan sempurna. Bebaskanlah mereka daripada rezeki yang haram! Bebaskanlah mereka daripada riba! Bebaskanlah mereka daripada azab api neraka!

Tiada ulasan: